torsdag den 19. april 2012

Gåseøje af Annette Danielsen

Alicias sommerbluse


Min søster havde noget garn liggende, jeg måtte overtage.
Da jeg ikke selv bruger garn med orange toner, kunne det jo passende blive til en sommerbluse til hende. Jeg fandt så 'gåseøje'-opskriften i min nye booklet fra Annette Danielsen. Signeret med 'god fornøjelse' af AD på en nylig strikkeworkshop afholdt af Sommerfuglen i København.

Strikkeprøver

Garnet er ID fra COOP, ren bomuld.
Jeg lavede to strikkeprøver og vaskede og dampede dem. Det skete der ikke meget ved :-)
Den ene mindede om den ønskede strikkefasthed i glatstrikning. Men bare 1 maske pr. 10 cm ville give omkring 5 cm's forskel i en hel brystvidde. Jeg valgte derfor at slå masker op til størrelsen under efter at have set på de opgivne kropsmål i opskriften.

Vendestrik

Så kunne jeg komme i gang. Snart kom nye udfordringer i vendestriksteknikken, der skal danne skrå skuldre og måtte gå på nettet. Sådan skal det gøres her:
1. Der strikkes den afkortede pind af masker.
2. Denne vendes. Nu skal der til dannelse af første maske - slås drejet om. Det lykkedes på nettet, at finde hjælp, så jeg med garnet kommende fra venstre  og holdt over venstre pegefinger - nu med højre pind kunne stikke ind bag fra og dreje pinden, så en drejet lænke indfandt sig på højre pind. Yi ha.
3. Så skulle der strikkes ud til kanten.
4. Når næste pind når hen til den opslåede, drejede maske, strikkes denne sammen med den næste for at lukke det hul, som ellers ville komme. Smart teknik. Lækker design :-)

Sammenstrikning af to skulder/sidestykker

Efter at have strikket to skrå skuldre i længder ned svarende til halsudskæringens dybde (med formgivning af ærmegab undervejs), skulle jeg nu slå nye masker op mellem de to strikkede stykker. Jeg strikkede fra retsiden først det ene stykke så slå op med en tråd og så det andet stykke. Forsøgene løb sådan her
a) slå halvstik omkring pinden med garnenden vendende bagud
b) strikkeopslagning maske for maske fra bagsiden, sat på pind på en drejet måde, jeg ikke skal forklare her, men som svarer til metoden i Vivian Høxbro's bog om dominostrik.
c) efter opringning til Sommerfuglen og netsøgning fandt jeg kun simpel opslagning med en snor rundt om tommelfingeren, hvilket gav samme resultat - et halvstik, men nu med garnenden vendende ud mod (retsiden og) strikkeren.

Neij, det bliver da for løst og grimt al sammen. Jeg sætter et nøgle garn mere til og laver en alm. 'long-tail'-opslagning, den med to lange ender. Og så gik jeg videre med det nye nøgle (for færre skift - læs hæftede ender, og hvad det betyder for udseendet).

AD bruger selv 'e-opslagning', svarede hun mig i en mail. Den vending bruges blandt maskin-strikkere fandt jeg ud af og svarer i mit hovede til løkkeopslagning. Jeg anbefaler 'kabel- eller kædeopslagning, som omtales senere i forbindelse med nakken.

Jeg overvejede, at lade den vanlige vrangside vende udad pga ribstrikningen, men det blev den sædvanlige, da garnet var klippet af på det ene stykke. Om jeg kunne have klaret det, med det nye nøgle har jeg ikke tænkt igennem. Nu er det pænt ihvertfald.


Så skulle der strikkes rib og formes videre. Jeg måtte strikke lidt ekstra, hvad opskriften også angav som mulighed. På billedet ses, dels at jeg har sat et nyt nøgle garn til og dels en nuanceforskel, som skyldes, at det nye garnnøgle er fra et andet parti. Så det er hermed vist, at garn fra samme parti er et 'must'. Her bliver det under barmen og forhåbentlig ikke særlig i øjefaldende. Senere drømte jeg om at klippe op, fjerne stykket med den forkerte nuance i ribben og sy sammen igen med maskesting før gåseøjemønsteret, men det skal være i rib, så det blev ved tanken. Det skal nok være muligt.

Mht at sætte nyt garn til søgte jeg på nettet og så lidt Youtube videoer. Det skal jeg gå let over her, men jeg valgte blot at binde en sløjfe i siden for senere hæftning i kanten. Selve sammensyningen kan jeg se skal foregå med madrassting fra retten, så enderne skal ikke gå til sammensyning, hvilket jeg også gerne vil undgå for at få det pæneste udseende.

Gåseøjemønsteret kan så ses i sin begyndelse på de viste billeder. Det er ikke tv-strik, men med næsen nede i opskriften, f.eks. er der 36 nye masker fordelt på pindens 6 rapporter og tilsvarende antal masker, der bliver strikket sammen. Der er selvfølgelig en noget lettere vrangsidepind.
Der er ny strikketeknik (for mig) i opskriften (det er jo også det som gør strikning sjovt), men heldigvis havde AD vist mig 'how to do', uden jeg vidste, jeg ville få brug for det. Hun har noget hun kalder:

1 ny ret. 1 ny vr.

Man tager lænken op mellem to masker og sætter den drejet på venstre pind. Dette kan kun gøres på én måde, har jeg konstateret. Dernæst strikkes masken ret eller vrang.
I anden sammenhæng hvor jeg bare skal tage en maske ud, tager jeg selv lænken drejet op samtidig med at jeg strikker den. Det er nemt, men så drejer den altså bare modsat af AD.

Der bruges også 2 r dr sm, her tages en maske ret af, den næste maske strikkes ret og den første trækkes over.
Mønsteret bruger selvfølgelig ind- og udtagninger der hælder den 'rigtige' vej.
Så skal der bare strikkes noget mere.

Gåseøjestrikket er en fryd for øjet, men langsomt at strikke, da jeg hele tiden måtte se i opskriften og udføre mønsteret i små bidder.

Så er jeg ved vejs ende med mønsteret og dermed forstykket og skal lukke løst af i rib fra vrangsiden. Da aflukningen nødig skal blive for stram, har jeg lige været på nettet og fandt
Cat Bordhi-PERSONAL FOOTPRINTS-Jeny's Surprisingly Stretchy Bind-Off  vist på Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=abBhe-JYmgI
Det er Jeny Staiman's metode, og hun får ros med på vejen af Cat Bordhi.
Cat Bordhi viser samtidig, hvordan kanten bliver pæn, når der lukkes af i rundstrik. Det kan være jeg skal vente med aflukningen til ryggen er strikket ned. Rygmaskerne skal i øvrigt tages op i skulderkanten og strikkes nedad.
Jeg tester nok lige aflukningsmetoden, inden jeg evt. laver det på blusen.

Nedre del af forstykke med det krævende mønster, ryggen er 'rib', så
nu kan den hurtig blive færdig :-)


Så kom der dagslys igen, og jeg tog masker op i opslagningskanterne på skuldrene.
Jeg tog i lænkerne (under én tråd) på retsiden med en hæklenål.


'Sømmen' på vrangen blev flad :-)


Jeg troede lige kortvarigt, at 'spidsen' skulle hænge ud på skulderen, og jeg dermed havde strikket forkert (trods jeg havde fulgt angivne rettelser), men da strikket blev bukket i skulder'sømmen', som jo er skrå, blev det til en lodret halskant alligevel :-)


Her i nakken slog jeg op på en anden og flottere måde end foran. Jeg brugte strikkeopslagning 'mellem masker', som er vist i 'Overspringshandlinger' af Bente Geil.
Hun kalder den kabel- eller kædeopslagning.
Jeg har tidligere stødt på metoden, men uden præsentation.
Nu er kanten bare fast og flot. Klik evt. på billedet.
Nu er der resten af ærmeindtagningerne til gode og en masse rib til 'bunden er nået'.
Det er bare hyggeligt.
Øh, det vil sige, der var alligevel en del pinde i ryggen,
og da den skulle afleveres lidt (selvvalgt) hurtigt, blev det lidt presset.


Der er knudekantmasker i siderne, og jeg syr sammen med maskesting.
Til venstre er der to lænker mellem knuderne, som det er naturligt at stikke ned under.
Der stikkes ned, hvor tråden sidst kom op på det stykke.

I højre side er der også et naturligt stikkested, vist også under et par lænker.
De to yderkantmasker skal forsvinde, så jeg stikker op igen mellem 1. og 2. maske på højre stykke.

Der er næsten, men ikke helt samme antal knuder på for- og bagstykke. Derfor har jeg sat stykkerne sammen med en del sikkerhedsnåle, og få steder må jeg lave overspringshandlinger på venstre side eller i den anden søm må jeg holde til på venstre side for pæneste resultat.
Det foregår ved at tage hhv 3 tråde eller 1 tråd i stedet for 2.


Sådan blev sømmen.


Jeg valgte at lukke hele runden af til sidst efter sammensyning, det ku' gå, selvom jeg måtte sy sammen i siderne med pinde i forneden. De nedre sidesømsender hæftede jeg så efter aflukningen.


Jeg er glad for at have lært SSBO, som var en flot, elastisk og velegnet afslutning på blusen.
(SSBO = Surprisingly Stretchy Bind-Off, se link højere oppe).
Jeg brugte 'to trin' for hver aflukket maske for passende fasthed i aflukning af uelastisk garn.

Her er det færdige resultat en solrig 1. maj hos min søster, som fik blusen.
Vi nød solen på altanen med dejlig isanretning og kaffe, mens de sidste ender blev hæftet.

2 kommentarer:

  1. din gåseøjne er blevet meget meget flot. Jeg er igang med en i hjertegarns bomuld i en lidt kedelig beige, som var på tilbud til 10 kr nøglet. Tak for linket til den elastiske afslutning, som jeg skal have tjekket ekstra, når jeg kommer så langt.

    SvarSlet
  2. Hej Ivalo. Tak skal du have. Hyggeligt at høre fra dig. Jeg håber, at blusen bliver flot til dit mørke hår, og at aflukningskanten bliver fin. Vh Lilian

    SvarSlet