fredag den 18. januar 2013

Antonstrik #5 Sømandstrøje -3 (sidste del)

Sømandstrøje str. 17 mdr. - ærmer


Fortsættelse af

Antonstrik #5 Sømandstrøje - 2

Ærmer

Model/design

Ærmet minder om et tilsat ærme. Det har et begrænset ærmegab og en meget lav kuppel.
 
Ærmerne har en dobbeltkant forneden i samme højde som på bullen. Boblemønstrene arrangeres, så de matcher bullen under ærmegabet. Det bliver så 3 rækker nederst på ærmet og 7 rækker op mod ærmegabet. Det øvrige strikkes glat.
Der skal tages ud op til ærmegabet på de nederste to glatte stykker. Der tages 3 masker ud på det 5 pind korte glatstykke efter dobbeltkanten og resten skal tages ud mellem de to boblerækkestykker.

Antal udtagninger skal øge håndledsbredden til ærmegabets vidde.
Udtagning i boblerækkerne undgås, da det ikke kan blive pænt.
Ærmelængde er målt på den kommende trøjeindehaver til 30 cm.
Så kan udtagningsfrekvensen udregnes med antal omgange pr. 2 udtagne masker pr. omgang.
 
Efter de 7 boblerækker strikkes to omgange glat og på den 3. omgang strikkes før og efter omgangens start 5+5 masker stramt på rundpind 3 tilsvarende bullen. De øvrige masker strikkes som hidtil på KPR 3½.
Nu fortsættes i fladstrik (frem og tilbage) og fortsat på KPR3½ over stykkets masker minus de 2+2 ydermasker.
Ærmet hules yderligere for 2x1 maske samtidig i hver side tilsvarende bullen. Derefter rundes hjørnerne ved at lukke to masker af samtidig i hver side. Vrangpinden strikkes evt. før aflukning. Én pind skal bruges til sammensyning.
 

Opslagning

Der slås åbent op (mod 3) som på bullen med hjælpesnor og kanten laves tilsvarende (dobbelt med venderille og sammenstrikning).

Her ses dobbeltkanten under linealen.

Her syntes 8 omgange (jeg tæller masker over den gule tråd mellem de forskudte maskeløkker på hjælpetråden og til under pinden) at skulle modsvare 6? omgange efter venderillen på KPR 3½ (jeg tæller masker over venderillemasken, der også ligner en maske og til under pinden). Linealen fik det sidste ord (målte siderne ens), men indersiden kom til at bule lidt ud alligevel.
Den gule snor blev erstattet af en rundpind 2½, der kunne løse opgaven med at få de (stramme) løkker op på pinden. Der sad 41 løkker og den manglende maske blev genskabt da den skulle bruges som sidste maske i sammenstrikningen. Det var bare et 'slå om', der var midlertidigt væk.

Jeg har taget tre masker ud på de følgende fem pinde inden boblerækkerne starter. 1. pind efter sammenstrikningen tog jeg en drejet lænke op mellem 1. og 2. maske og mellem næstsidste og sidste maske i omgangen. Mellem 4. og 5. pind tog jeg en drejet lænke op.

Jeg skiftede højre pindespids til 3 og strikkede 5 omgange glat, som en del af første boblerække. 1. boblepind startede jeg med 1 r selvom den sidste udtagning ikke bliver involveret direkte.
2. boblepind startede jeg med 2 r og den 3. boblepind igen med 1 r. Derefter en omgang ret, som ikke er egnet til at tage ud i.

2. pind over boblerækker: udtagning ved at strikke to drejede lænker ret som nævnt efter kanten.

Jeg strikkede 15 cm glat med udtagninger jævnt fordelt i højden. Bredden blev lidt mindre end ønsket, men efter start på de 7 boblerækker løste problemet sig selv da bredden nærmest blev som ønsket :-) Vidden var ellers forventet til at blive den samme.

Undervejs fik jeg lavet en fejl ved at tage ud i den forkerte side :-(  der blev så trævlet op (ned) til fejlen lidt senere.
Inden da havde jeg beregnet et nyt ærme med lidt mindre stejl udtagning, hvad der synsmæssigt ikke er lige så attraktivt, men det var for at få den ønskede bredde (manglede 2x1,5 cm). Imidlertid så det første ærme pænt ud og ikke alt for meget for smalt, så jeg trævlede op og fortsatte der.
Beregning af udtagningsfrekvens indebærer udmåling af strikkefasthed på ærmet, brug af lommeregner til beregning af ønskede antal masker efter udtagning og dermed det antal masker der skal tages ud. Dernæst få frekvensen til at blive et helt tal (eller halvt) og tage højde for at antallet kan deles med 3 til boblemønsteret.
Min strikkefasthed på ærmet viste sig at være en smule anderledes end på bullen og resultatet blev derfor et lidt smallere ærme under de 7 boblerækker.

Er ved at strikke boblerækkerne under ærmet... :-) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar